Oldalak

2012. április 11., szerda

Nyomtatható eLearning

Egy-egy eLearning tananyag bemutatása során többször kérdezték már diákok: -És tanárnő, ezt ki lehet nyomtatni? Az első alkalmakkor eléggé téptem a hajam, mert a nyomtatható elearning meglehetős oximoronként hangzott (ellentétes fogalmak összekapcsolása), de aztán elgondolkoztam a kérdésen. Érthető, ha a hallgató szeretne kinyomtatni egy nagyobb tananyagot, hogy buszon, vonaton tudja olvasni, vagy egyszerűen fárasztónak találja a monitoron olvasást. Ezzel azonban az eLearning egyik alapja vész el, az interaktivitás. Nem lehet képekre kattintani, a szó fölé vitt kurzorral szómagyarázatot megjeleníteni, tesztet kitölteni, nem látszanak az animációk, stb. Viszont mégis feldolgozható így a tananyag szövegrésze.
Ezek az  állítások csak akkor igazak, ha „valódi” eLearning tananyagról van szó, tehát amire a fent elmondottak vonatkoznak. Egy e-jegyzet, pl. egy PDF dokumentum minden további nélkül nyomtatható, bár PDF-fel is lehet mostanában klassz dolgokat létrehozni, pl. aktív PDF, portfolió. Ez továbbvezeti a gondolatot, hogy mi is tulajdonképpen az eLearning? A definíciók, és a válasz a kérdésre legyen egy újabb poszt témája.
A nyomtatható eLearning problémája viszont megoldódni látszik a mobil eszközök elterjedésével. Az okostelefonok, táblagépek, e-könyvolvasók könnyűek, kényelmesek, hordozhatóak, buszon, vonaton is lehet olvasni. A két évvel ezelőtti EDEN konferencia témája is a mobil tanulás volt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése