Oldalak

2015. június 1., hétfő

Hamis nyelvvizsga?

Időről időre felbukkannak hírek olyan hallgatókról, akik hamisított nyelvvizsgával szeretnék megszerezni a diplomájukat, rosszabb esetben hamisítókról, akik pénzért adnak nyelvvizsgát. A lebukás esélye nagy, mivel a nyelvvizsgák eredetiségét a felsőoktatási intézmények egy online felületen tudják ellenőrizni, ami az Oktatási Hivatal honlapján található. Így pillanatokon belül kiderül, ha egy nyelvvizsga nem eredeti. A trükközők feltételezhetően abban bíznak, hogy az intézmények csak szúrópróbaszerűen ellenőriznek, vagy nem is tudna a fent említett lehetőségről.

A mi intézményünkben ez tiszta sor: a rektor csak akkor írja alá a diplomát, ha mellé csatoljuk a fent említett online felületről kinyomtatott bizonylatot.

A magam részéről a trükközést feleslegesnek érzem: egy nyelv tudása annyi pluszt ad egy ember életében, hogy érdemes befektetni a pár év munkát. Jómagam is 40 felett szereztem meg a második nyelvvizsgámat, ami a doktori fokozathoz kellett, de azt kell, hogy mondjam, ez volt az egyik legkellemesebb része a folyamatnak. Mindig jó, és érdemes új dolgokat megtanulni, különösen egy nyelvet a mai világban, ahol akkor, és azt kapunk meg a telefonra, számítógépre, olyan nyelven, amilyenen csak akarjuk.

Amikor én elkezdtem nyelvet tanulni és tanítani, könyvekkel, magnószalagokkal kellett kínlódnunk. Ma reggel bekapcsolom az online olasz rádiót, és egyből kapom a "tanulnivalót", hírek, dalszövegek, beszélgetések formájában teljesen ingyen. A nyelvtanulók paradicsoma a 21. század, csak már annyira magától értetődővé vált, hogy hajlamosak vagyunk erről elfeledkezni!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése