Oldalak

2014. május 17., szombat

Doktori védés

Sajnos még nem az enyém, hanem egy kolléganőmé. Mindenesetre főpróbának jó volt. Van az egésznek egy nagyon formális jellege, gyakorlatilag egy forgatókönyve, amit le kell játszani, mindenki a szerepének megfelelően viselkedik, ld. egy régebbi bejegyzésemet ugyanerről.

Most nézem, vannak  is erre hivatalos forgatókönyvek doktori iskolákban, pl. itt:
DOKTORI ÉRTEKEZÉS NYILVÁNOS VITÁJÁNAKFORGATÓKÖNYVE.

Annyi haszna volt a dolognak, hogy sikerült végre időpontokat kicsikarni a titkárságból, per pillanat a június 16. tűnik egy reális időpontnak. Mindenesetre még meg kell kérdezni a bíráló bizottság tagjait is. Mennyivel könnyebben megy minden személyesen: elővettük határidőnaplóinkat és vadul egyeztettünk a témavezetőmmel ill. a jegyzőkönyv vezetőjével is. Ez utóbbi a látszat ellenére nagyon fontos pozíció, ugyanis a jegyzőkönyv alapján dönt majd a doktori tanács a fokozat odaítéléséről. Nem ám az van ugyanis, hogy a jelölt véd, aztán ihaj-csuhaj, hanem még 1-2 hónapig rághatja a körmét, hogy a doktori tanács következő ülésén elfogadják-e szavazással (!) a fokozatát.

Durva jegyzőkönyveket olvastam erről, nem tudom egyébként miért stresszelem magam ilyenekkel. A természettudományi doktori védéseket ilyen arányban szokták elfogadni, hogy 15 igen, 0 nem, a társadalomtudományiakat pedig 8 igen, 7 nem arányban... Szóval lehet izgulni.

Ha már elfogadták, utána jön a diplomaosztó, ami az én esetemben egy év múlva fog bekövetkezni, de addig is kapok egy igazolást, hogy doktor vagyok, használhatom a címet, emelkedik a fizetésem, stb. Remélhetőleg.


" Én, mint az egyetem Boa Constrektora, doktorrá fogadom Önt, Bubó Bubó."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése