Oldalak

2014. március 3., hétfő

Statisztika

Ideje, hogy írjak egy pár szót a statisztika PhD dolgozatokban játszott szerepéről. Mivel én társadalomtudományi témában írom a dolgozatomat, mindenképpen szükséges bele valamilyen adatelemzés. A természettudósoknak könnyű dolguk van, ők számolnak, adatokkal dolgoznak. Mi azonban olyan cseppfolyós témákkal foglalkozunk, mint az emberek viselkedése, ezért mindig bizonygatni kell, hogy a témánk tényeken alapul, nemcsak rizsa. Ezért alapvető követelmény a doktori disszertációban valamilyen adathalmaz elemzése statisztikai módszerekkel.

Általában ez szokott a legnagyobb problémát okozni, milyen adatokat használjunk, és honnan szerezzük be ezeket. Ekkor kerül elő a kérdőívezés. Ezzel az a baj, hogy nem mehetek oda minden egyes hallgatóhoz (az én esetemben), hogy ezt most azonnal kitöltöd. Ha viszont egy online, szabadon választható kérdőív kitöltésére szólítom fel őket, az nem lesz reprezentatív, mert nem véletlenszerű a mintavétel.

Nálam az volt a szerencse, hogy nemcsak kérdőívvel dolgoztam, hanem közvetlen adatokat is kaptam a rendszergazdától az elearning-rendszer és a Neptun használati és eredményei adataival, ebbe tehát nem lehetett belekötni.

A vizsgálati módszerekbe viszont igen, úgyhogy találkozom is a héten egy statisztikus volt kollégával kicsit átnézni a dolgozatot.






1 megjegyzés: