Oldalak

2012. június 26., kedd

SCORM

Szóval a SCORM. A Sharable Content Object Reference Model rövidítése (megosztható tartalomobjektum-hivatkozási modell), hogy csúnyán, magyartalanul fordítsam le. Tulajdonképpen az eLearning tananyagok egyik szabványa, ami azt teszi lehetővé, hogy a tananyagokat át tudjuk vinni egyik oktatási felületről a másikba, akár különböző LMS-ek között is, pl. Moodle-ből ILIAS-ba. Segítségével az is követhető, hogy a hallgató mennyit végzett el az adott kurzusból.

Eredetileg az amerikai védelmi minisztérium fejlesztette ki, utána szélesebb körben is elterjedt. Vicces egyébként, hogy az ILIAS-t meg a NATO használja, valami miatt ezek a katonai szervezetek nagyon sikeresek az eLearning alkalmazásában, nálunk pl. a Zrínyi Egyetem. Vulgárpszichológiai analízissel megkockáztatnám, hogy azért sokkal sikeresebbek, mint a civil alkalmazások, mert a katonaságnál mindenki azt csinálja, amit mondanak neki, használni kell a keretrendszert, nincs kecmec. Míg ellenben ezek a nyavalyás civilek csak akkor és úgy használják, ha úri kedvük úgy tartja. :)

Hát ez is okozta a szabványokból való kiábrándulást. Igazából erről még nem olvastam semmilyen megalapozott tanulmányt (lehet, hogy meg kéne írni), de az volt az érzésem, hogy szabványok ide, avagy oda, nem nagyon importálnak az emberek objektumokat (képeket, tanulási egységeket, stb.) rendszerek között, mert mindenki a saját készítésű dolgokat preferálja, ugyanis nincs két egyforma kurzus. A gondolat tavaly ilyenkor merült fel bennem, mikor Brüsszelben egy ezzel foglalkozó projekt záró értékelését végeztük. Persze mindenféle egyéb technikai probléma is szerepet játszhat ebben, SCORM anyagot exportálni-importálni legalább annyi átkozódást váltott ki belőlem, mint a régi varrógépünkkel való kínlódás. :) Rendszeresen a programozó kollégák segítségét kellett kérnem. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése